Voor installateurs

Vind een installateur Bij u in de buurt

FAQ

Vaak gestelde vragen

Hieronder vindt u antwoord op vaak gestelde vragen over cv onderhoud en het kwaliteitslabel OK CV.

Waarom is periodiek onderhoud van mijn cv-ketel belangrijk?

Cv-ketels die regelmatig worden onderhouden werken veiliger; de kans op brand of het vrijkomen van schadelijke gassen in de woning (denk aan koolstofmonoxide) is minimaal. Ketels die regelmatig worden onderhouden werken ook energiezuiniger.

Wat is een Energie Service Specialist

De Energie Service Specialist is de monteur die in de woning de onderhoudsbeurt volgens de regels van OK CV uitvoert. Hij mag dit werk alleen doen als hij beschikt over de juiste diploma’s.

Is het laten uitoveren van een onderhoudsbeurt aan mijn cv-ketel verplicht

Zo letterlijk staat het niet in de wet. Wel ligt in de wet vast dat u zelf verantwoordelijk bent voor de veiligheid en gezondheid in uw woning (Woningwet, artikel 1 a). Door periodiek een inspectie te laten uitvoeren door een OK CV Aanbieder voldoet u aan de eisen van de wet.

Wie ziet toe op de kwaliteit van OK CV Aanbieders

De Stichting OK voor Installaties houdt regelmatig steekproeven om toe te zien op de kwaliteit. Een controleur gaat dan naar de woningen waar onderhoudsbeurten volgens OK CV zijn uitgevoerd. Hij gaat na of het onderhoud goed is gedaan en beoordeelt de adviezen die de Energie Service Specialist heeft gegeven.

Hoe herken ik een Energie Service Specialist

De Energie Service Specialist herkent u aan het logo van OK CV. Daarnaast heeft hij een pasje dat hij u op verzoek laat zien.

Wat is het verschil tussen het periodiek onderhoud dat voorheen werd gedaan en OK CV?

Bij OK CV weet u zeker dat er wordt gewerkt volgens een vaste procedure om uw ketel te inspecteren, metingen uit te voeren en de ketel in te regelen. De bevindingen staan in het beoordelingsrapport. Voorheen was niet altijd duidelijk welke werkzaamheden de onderhoudsmonteur precies uitvoerde.

Wat is koolmonoxide

Koolmonoxide (CO) is een giftig, reukloos gas, dat kan vrijkomen wanneer uw cv-ketel niet goed functioneert. Jaarlijks overlijden gemiddeld tien mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Honderden mensen moeten zich jaarlijks medisch laten behandelen als gevolg van blootstelling aan dit giftige gas (bron: VeiligheidNL, Centraal Bureau voor de Statistiek). Als u uw cv-ketel regelmatig door een OK CV Aanbieder laat controleren, is de kans op koolmonoxidevergiftiging zeer klein. Om extra zekerheid te hebben, kunt u een CO-melder plaatsen. Mocht er dan toch koolmonoxide vrijkomen, dan wordt u gewaarschuwd door een geluidssignaal.

Hoe vaak wordt het onderhoud volgens OK CV uitgevoerd?

Onderhoud volgens OK CV wordt minimaal een keer in de 24 maanden uitgevoerd.

Waar vind ik tips om zuiniger te stoken

Deze vindt u op de website van Milieu Centraal, een onafhankelijke organisatie die voorlichting en advies geeft over energie en milieu.

Hoe kan ik zuiniger omgaan met warm water?

Milieu Centraal heeft hiervoor een aantal tips. Milieu Centraal is een onafhankelijke organisatie die voorlichting en advies geeft over energie en milieu.
Wilt u meer handige bespaartips? Download dan de UNETO-VNI brochure Verantwoord en comfortabel gebruik van water voor in huis

Wat houdt de steekproef in?

Om zeker te zijn dat OK CV een kwaliteitslabel is voor het uitvoeren van onderhoud aan uw CV ketel heeft OK CV de organisatie KIWA, een onafhankelijke deskundige, ingehuurd voor het uitvoeren van de steekproef. Geselecteerde particulieren ontvangen persoonlijk bericht. De installateurs worden op de hoogte gesteld van de steekproef bij hun klanten. Voor de steekproef moet u thuis zijn zodat KIWA de controle bij uw cv ketel kan uitvoeren. De controle duurt ongeveer 40 minuten.